Jak poznat čerstvě praženou kávu a proč na tom záleží

Káva je nejlepší, když je čerstvá. Možná to zní samozřejmě, ale v regálech obchodů se často skrývá káva, která byla pražená před měsíci a někdy i před rokem. A to je škoda. Čerstvě pražená káva totiž voní, chutná a působí na člověka úplně jinak.

Proč je čerstvost kávy tak důležitá?

Po upražení začínají kávová zrna přirozeně ztrácet aroma. Nejlepší chuť má káva přibližně 2 až 14 dní po pražení, protože tehdy se dokonale rozvine vůně a káva ještě neztratí svoji sílu. Po 30 dnech už se chuť i vůně postupně vytrácí a káva postupem času působí mdle.

Čerstvá káva se lépe zpracovává také při přípravě kávy. Hlavně u espressa čerstvě upražená kávová zrna vytváří krásnou krémovou pěnu,kávová zrna skvěle reagují na mletí i extrakci chutí, aromat a esenciálních látek.

Jak poznat čerstvě praženou kávu?

  • Datum pražení na obalu – Čím přesnější, tím lepší. Mělo by obsahovat datum upražení. Pokud vidíte jen „minimální trvanlivost do…“, zbystřete.
  • Vůně – Otevřete sáček a vůně vás jednoduše pohltí. Starší káva voní slabě nebo „prázdně“.
  • Chuť – Čerstvá káva je živá, má plné tělo, krémovou chuť a výrazné tóny (čokoláda, ovoce, oříšky…). Starší káva chutná ploše a nepřináší žádný zážitek.
  • Zrnka – Čerstvá káva má zrna matnější, někdy jemně olejovitá kávová zrna. Naopak lesklá a tmavá zrna často značí příliš dlouhé pražení nebo starší datum pražení.

Kolik dní po pražení je ideálních?

Záleží také na způsobu přípravy kávy. Zákazníkům většinou doporučujeme:

  • Filtrovaná káva: 2 až 10 dní po pražení
  • Espresso: 7 až 21 dní po pražení
  • Moka konvička: kolem 7 až 14 dní po pražení

Proč si kupovat kávu od malých pražíren?

V malých pražírnách se káva praží na objednávku nebo po malých dávkách, takže se vám dostane opravdu čerstvá. V rodinné pražírně také máte přehled o tom, kde a kým byla káva upražena. Naši kávu pražíme na Hané, a protože jsme nejmenší pražírna na světě, můžete se spolehnout, že bude opravdu čerstvá. Rádi zodpovíme jakékoliv dotazy a pomůžeme s výběrem. 

Pokud chcete opravdu dobrý šálek kávy, čerstvost je základ. Sledujte datum pražení, důvěřujte vůni a dejte šanci malým pražírnám, třeba jako je ta naše, rodinná pražírna z Hané.