Nápis 100% Arabika najdete na mnoha baleních kávy. Zní to prémiově, že? Ale co to vlastně znamená a jaký je rozdíl oproti výběrové kávě?
Arabika vs. Robusta – v čem je rozdíl?
Arabika a Robusta jsou dva hlavní druhy kávovníku. Arabika má jemnější a bohatší chuť, často s tóny čokolády, ovoce nebo květin. Obsahuje méně kofeinu a roste ve vyšších nadmořských výškách. Naopak Robusta má silnější, zemitější chuť a vyšší obsah kofeinu, proto se často používá do směsí pro espresso.
Co znamená 100% Arabika?
Jde o označení, že káva obsahuje pouze zrna druhu Arabika. Neobsahuje žádnou Robustu.
Zní to sice kvalitně, ale ne každá 100% Arabika je dobrá. Může jít o průměrnou nebo dokonce nekvalitní kávu z velkovýroby.
Nápis na obalu nemusí nic říkat o původu, čerstvosti ani způsobu pražení.
Jak poznat opravdu kvalitní kávu?
- Známý původ: Odkud káva pochází? Z jaké farmy, země nebo oblasti?
- Čerstvost: Je na obalu uvedené datum pražení?
- Malé šarže: Káva pražená v malých dávkách bývá kvalitnější a čerstvější.
- Výběrová káva: Záruka vysoké kvality a šetrného zpracování.
Arabika z velkovýroby vs. Arabika s příběhem
100% Arabika je skvělý začátek, ale pokud chcete kávu, která chutná opravdu výjimečně, dívejte se i další faktory. Například na původ kávových zrn, způsob pražení nebo kdo za kávou stojí. Malé pražírny, jako je ta naše z Hané, praží kávu vždy čerstvou s důrazem na chuť, poctivost a jedinečné procesy.
Nenechte se zmást nápisem „100% Arabika“. Vybírejte kávu podle kvality, ne jen podle druhu. A pokud si nejsi jistí, zeptej se nás. Rádi vám poradíme.